Tudományos háttér

iLivTouch a májbiopszia alternatívája

A máj sokáig nagyfokú regenerációra képes, de ha sorozatosan olyan káros hatások érik, melyeket nem képes helyreállítani, a gyulladt részek hegesedéssel gyógyulnak, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Ez a fibrózis. A folyamat évekig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már igen előrehaladott állapotban van. A fibrózis következtében fellépő májzsugor végül halált okozhat. 

A májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét eddig csak szövettani vizsgálattal tudták meghatározni: a májbiopszia során a beteg májából egy úgynevezett biopsziás tű segítségével mintát vettek, és az így nyert szövetmintából állapították meg a májkárosodás fokát. A beavatkozás néhány napos kórházi tartózkodást igényelt, és ritkán ugyan, de szövődményekkel (fájdalom, vérzés, epecsorgás, légmell) is járhatott. 

Az iLivTouch készülék a májban az ultrahangos lökéshullámok terjedési sebességét méri, melyből kiszámítja a máj keménységét és kPa értékben adja azt meg. A heges májban a hullám gyorsabban terjed, mint az ép részeken, tehát keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak. Az itt mért kPa érték magasabb lesz, mint az ép májban. 

Milyen esetekben használható az iLivTouch?

  • Tisztázatlan májbetegségeknél
  • Alkohol vagy gyógyszerek okozta májkárosodás igazolására, súlyosságának tisztázására
  • Hepatitis B, hepatitis C esetén a májkárosodás igazolása, betegség követésére
  • Autoimmun és egyéb krónikus májbetegségek követésére
  • Öröklődő májbetegségekben a májkárosodás nyomon követésére
  • Gyermekek fájdalommentes májvizsgálata érdekében